Agrarische Natuur Vereniging De Ommer Marke

voor behoud en ontwikkeling van een vitaal platteland in Ommen e.o.

Verslag infomiddag pilot OMAB, 7 oktober

Van de infomiddag OMAB, met de laatste stand van zaken wat betreft het onderzoek, de regelgeving en de praktijkervaringen met de Overijsselse Standaard, is een verslag gemaakt.

OMAB (Organisch (rest) Materiaal Als Bodemverbeteraar), is een samenwerking van de 3 Vechtdal gemeenten,  de twee waterschappen, ANV de Ommer Marke en de Provincie Overijssel.

De opzet van het onderzoek, de onderzoeksvragen en de (voorlopige) resultaten van de pilot OMAB werden besproken op de gemeentewerf van de gemeente Dalfsen. Voor enkele resultaten zijn grafieken gemaakt.
De Omgevingsdienst IJsselland  was aanwezig met uitleg over de ‘Overijsselse Standaard’, een door de Provincie Overijssel goedgekeurde werkwijze, waarbij gezorgd wordt dat alleen ‘schoon en onverdacht’ maaisel bij de boer terecht komt.
De gemeente Dalfsen liet er zien hoe dat in de praktijk georganiseerd kan worden. Heel inspirerend voor de organisaties/overheden die hier ook mee aan de slag willen.

Intussen kon bij Loonbedrijf Lindeboom kennis gemaakt worden met de praktijk. Er was een maai-zuigcombinatie van de gemeente Dalfsen. Hiermee wordt gemaaid gras meteen opgezogen. Een ‘ecokop’ beschermt de insecten. Er was een sleepmat (om slootmateriaal meteen mee te verplaatsen), een stand over het bacteriemengsel Bioterra en er was verse en oude bioterra-compost van maaisel.  Hans Wijnen van het algemeen bestuur van WDODelta gaf uitleg over het beleid bij het waterschap.

Voor het hele verslag klikt u hier

 

 

Comments are closed.