Compost in drijfmest

Melkveehouder/bestuurslid Han Kraayvanger voegt al jaren kleine hoeveelheden compost aan de drijfmest in zijn koeienstal toe. Hij nam waar dat dit de mest veel vloeibaarder maakt en dat er bij het injecteren veel minder sprake is van stankoverlast, en er dus wellicht ook minder emissie van ammoniak plaatsvindt.

Daarnaast lijkt de bodem de mest beter te kunnen omzetten, wat gunstig is voor het bodemleven en de gewasgroei. Er zijn al diverse onderzoeken naar toevoegingen aan drijfmest gedaan met als doel om de emissie van ammoniak uit drijfmest te beperken, maar dit betreft vooral commerciële preparaten, terwijl gebruik van compost voor de boer veel goedkoper is.

 

meting door Gerrit Stobbelaar

Serieus onderzoek laten doen naar de werking van compost in drijfmest is niet eenvoudig; in eerste instantie kon deze onderzoeksvraag ondergebracht worden in de Mineral Valley proeftuinen in Twente, waar 40 agrariërs aan mee doen die nieuwe technieken en werkwijzen voor kringlooplandbouw direct in de praktijk testen.

Na diverse metingen met soms verassende uitkomsten door Gerrit Stobbelaar, werd dit project in 2021 helaas stilgezet. Dankzij een kennisvoucher van de Provincie Overijssel en een bijdrage van CONO Kaasmakers is het onderzoek naar Compost in Drijfmest in 2023 weer hervat.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) in Den Ham, een onafhankelijk onderzoeksinstituut waar diergezondheid en dierenwelzijn centraal staan.

projectleider Martine Olthof-Verwoerd

Onderzoekers Martine Olthof-Verwoerd en Jordy Schennink richten zich in eerste instantie op de potentiële voor- en nadelen van de toevoeging van compost aan runderdrijfmest.

Kan dit daadwerkelijk resulteren in lagere emissies in de put met een positief bijkomend effect op het stalklimaat en het dierenwelzijn en zijn er randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan, bijv. het vermijden van formaline en antibiotica in de put?

projectmedewerker Jordy Schennink

Bij voldoende aanknopingspunten zullen partners worden gezocht voor de opzet van een praktijkproef waarin ook de mogelijke effecten op de bodem aan bod zullen komen.

De resultaten van de eerste fase van dit onderzoek worden najaar 2023 met u gedeeld.

 

Tijdens de jaarvergadering van 2021 heeft Gerrit Stobbelaar een presentatie gehouden over de problemen met ammoniak in mest en schuimvorming op de mest.

Presentatie Gerrit Stobbelaar

Menu

Recente berichten

Ommermarke; werkzaam in Ommen en Dalfsen