Energie van Eigen Erf

Op dit moment blijft het potentieel om op landbouwbedrijven energie op te wekken nog grotendeels onbenut, vanwege de beperkingen op het elektriciteitsnet en/of door gebrek aan een goed verdienmodel. Bovendien kan er vaak ook nog heel wat energie bespaard worden en wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet opgewekt te worden!

Met de pilot ‘Energie van Eigen Erf’ (EVEE) wil De Ommer Marke inzichtelijk maken wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing-, productie, -opslag, eigen gebruik en -levering op het agrarisch bedrijf.

Het uitgangspunt daarbij is dat het gebruik en de baten van de opgewekte energie en mogelijke restwarmte zoveel mogelijk in het gebied blijven, dat er een verdienmodel voor de agrariër is en dat hij zeggenschap houdt.

Als de productie van duurzame energie op de boerderij – zowel voor eigen gebruik als voor de naaste omgeving – een integraal rendabel onderdeel van het agrarisch bedrijf kan worden, versterkt dit de agrarische sector en wordt de leefbaarheid en duurzaamheid van het hele platteland vergroot.

Begin maart 2022 is de pilot gestart met de uitwerking van een praktijkvoorbeeld uit de melkveehouderij op het bedrijf van fam. de Vos in Lemelerveld en de ontwikkeling van een toolkit met besparingsmogelijkheden voor de hele melkveehouderijsector. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Rob Jacobs, zelfstandig adviseur van L’Orèl Consultancy.

Tijdens de infomarkt op donderdag 15 september 2022, mede mogelijk gemaakt door de gemeenten Dalfsen en Ommen, werden de voorlopige resultaten van het onderzoek op het bedrijf van fam. de Vos gepresenteerd aan belangstellende melkveehouders, loonwerkers en andere geïnteresseerden uit het Vechtdal en omstreken.

Het definitieve rapport werd in maart 2023 opgeleverd en vind u hier:

2023-03-15 Eindrapport_Energie van Eigen Erf_pilot de Vos

2023-03-15 Bijlage Duurzame opwek, opslag en waterstof_Energie van Eigen Erf_pilot de Vos

Op de infomarkt deelden enkele voorlopers in de energietransitie op de boerderij  hun ervaringen met het publiek:

Jan-Pieter van Tilburg, melkveehouder met de energiezuinigste stal van Europa, vertelde over de voordelen van de elektrische shovel en over de meetapparatuur die hem in staat stelt alle processen op zijn bedrijf te monitoren.

Pieter Werkman, melkveehouder met melkrobot, kwam met vele praktische tips, zoals een takelbare voermat die het aanvegen van voer overbodig maakt. Tevens drukte hij de aanwezigen op het hart om ook goed te letten op lekkages in de persluchtleiding en deze te laten checken alsof het een gasleiding is. Verliezen aan perslucht zijn immers niet gevaarlijk, maar leveren wel een hoop energieverlies op.

Tot slot van de middag bracht Marjolein van Tilburg van melkveebedrijf Eelshuis de laatste stand van zaken op het gebied van waterstofproductie op de boerderij. Naar verwachting zal verwarming van een nabijgelegen woonwijk met op de boerderij geproduceerd waterstofgas binnen twee jaar werkelijkheid zijn. Zie voor meer info: www.waterstofboeren.nl

2022-09-15 Waterstof op de boerderij_presentatie Infomarkt Energie van Eigen Erf

Tijdens de infomiddag konden bezoekers ook kennismaken met de toolkit ‘Energie Besparen op Eigen Erf’ in de vorm van 7 spandoeken met 7 productbladen voor verschillende processen uit de melkveehouderij, zoals het maken van vacuüm en het spoelen van leidingen. De toolkit geeft per proces aan welke besparingen men op korte termijn kan realiseren en welke kansen er liggen bij vervanging van apparatuur en bij nieuwbouw of verbouw.

Wilt u ook snel aan de slag met eenvoudige besparingen of bent u van plan ingrijpender te investeren in besparing? Bekijk dan hier de spandoeken en productbladen:

Energie van Eigen Erf_Productblad 1_Vacuüm

Energie van Eigen Erf_Productblad 2_Spoelen en Reinigen Melkinstallatie

Energie van Eigen Erf_Productblad 3_Melkleiding

Energie van Eigen Erf_Productblad 4_Koelen van melk

Energie van Eigen Erf_Productblad 5_Drinkwatervoorziening koeien

Energie van Eigen Erf_Productblad 6_Compressor

Energie van Eigen Erf_Productblad 7_Nieuwere integratie-techieken voor koelen en verwarmen

Energie van Eigen Erf_Posters

Mini-college Grote Accu’s, Mestvergisting en Pyrolyse tijdens jaarvergadering op 29 november 2022

(alle presentaties zijn hieronder te vinden)

Tijdens de avond hield melkveehouder Remco de Vos uit Lemelerveld een korte presentatie over de uitkomsten van de pilot Energie van Eigen Erf op zijn bedrijf. De metingen die in de loop van dit jaar op het bedrijf zijn verricht, zorgden soms voor verrassende resultaten en besparingsmogelijkheden deden zich ook op onverwachte plekken voor.

Sietze van der Velde van Oosterhof Holman Milieutechniek liet het publiek vervolgens kennismaken met een bijzonder efficiënt mestvergistingssysteem, waarbij gebruik wordt gemaakt van een smal, maar zeer hoog (18m) vergistingsvat dat op enkele bedrijven in Nederland al in gebruik is.

Via een Zoom-verbinding gaf Jaap Burgerhout van Expirion toelichting op het gebruik van grote accu’s. Helaas lukte het niet om twee praktijkvoorbeelden van boerenbedrijven uitgewerkt te krijgen, zoals aanvankelijk wel de bedoeling was, maar De Ommer Marke is in het kader van dit project nog steeds bezig om informatie hierover te vergaren.

De laatste spreker was Martijn Beerthuizen, operationeel directeur bij SophSys BV in Sneek, een gerenommeerd bedrijf in de ontwikkeling van groene energie met bijzondere expertise in pyrolyse. Na een uitleg over het proces van pyrolyse en het maken van bio-kool, werd duidelijk dat deze techniek voor de landbouw vooral interessant is, wanneer meerdere bedrijven samenwerken en er voldoende geschikt materiaal voorhanden is.

Dit zijn alle presentaties van de avond:

2022-11-29 Presentatie Remco de Vos pilot Energie van Eigen Erf

2022-11-29 presentatie mestvergisting Oosterhof Holman

2022-11-29 Sales Presentatie EXPIRION-energie-opslag

2022-11-29 presentatie Sophsys pyrolyse

2022-11-29 presentatie Sophsys organisch afval naar kool

Menu

Recente berichten

Ommermarke; werkzaam in Ommen en Dalfsen