Bloemenranden
Naar aanleiding van het ondertekenen van het ‘bijenconvenant’, heeft De Ommer Marke eind 2016 besloten om het inzaaien van randen en overhoeken met een insectenvriendelijk bloemen- en kruidenmengsel, aantrekkelijk te maken voor haar leden en anderen.
In het ‘Bloemenrandenproject’ stelt De Ommer Marke het zaaizaad en het inzaaien gratis beschikbaar aan haar leden. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeenten Ommen en Dalfsen en een bijdrage van CONO Kaasmakers voor alle CONO-veehouders die meedoen aan dit project.
Niet-leden betalen 50 euro (of worden lid voor 35,00 met automatische incasso).
De afgelopen jaren was er veel belangstelling voor deelname aan het bloemenrandenproject. Ook in 2023 is het weer mogelijk om hieraan mee te doen.
De ervaring leert dat het inzaaien van bloemenranden het meest succesvol is wanneer dit in het najaar gebeurt en dat in veel gevallen meerjarige zaadmengsels de voorkeur verdienen.
In september zal daarom i.s.m. met de Vechtdal-gemeenten een voorlichtingsbijeenkomst gehouden worden over bloemenranden als middel om de biodiversiteit te bevorderen met informatie over aanleg en onderhoud en het nut van verschillende soorten mengsels.
Tegen die tijd hopen wij ook een aantal speciale Vechtdal mengsels aan te kunnen bieden!
Najaars-inzaai is soms echter minder geschikt, bijvoorbeeld wanneer u een bloemenrand rondom een maisakker wilt aanleggen.
Het inzaaien door De Ommer Marke zal afhankelijk van de weersomstandigheden omstreeks half april plaatsvinden, maar als u zelf met de hand of eigen zaaimachine wilt inzaaien, kunt u desgewenst het zaad ook eerder ontvangen.
Het inzaaien gebeurt met een smalle zaaimachine van ongeveer 1 meter. Dat is dus de minimale breedte van een strook, maar breder mag natuurlijk ook. De rand moet in het seizoen 2023 in stand gehouden worden, maar liefst ook in de winter nog blijven staan.
Van een deelnemer bij wie we komen inzaaien, wordt verwacht dat hij de grond zaaiklaar heeft gemaakt. Het kan zinvol zijn om een ‘vals zaaibed’ aan te leggen. Daarbij laat men eerst het onkruid opkomen, dat daarna geschoffeld wordt. Vervolgens kan men dan het bloemen- en kruidenmengsel inzaaien dat dan minder last heeft van concurrerende onkruiden.
Zelf inzaaien is ook mogelijk. Daarvoor wordt dan zaaizaad beschikbaar gesteld (2,5g/m2 voor inzaai met de hand / 3,5g/m2 voor inzaai met zaaimachine).
De maximale oppervlakte die gratis ingezaaid kan worden is 2000 m2. Wilt u een groter oppervlak inzaaien dan kunt u extra zaaizaad voor de kostprijs bij ons kopen. Omdat wij in grote hoeveelheden het zaad aanschaffen kunnen wij dit leveren voor 15 euro/kilo.
De minimaal in te zaaien oppervlakte is 100 m2.
In 2023 maken we ook weer gebruik van het eenjarig bloemenmengsel dat het de afgelopen jaren goed heeft gedaan. Dit Functionele Agro Biodiversiteit oftewel FAB-mengsel is zeer geschikt om langs mais in te zaaien. Het wordt afgeraden om grasland in een bloemenrand te veranderen, aangezien dit tot veel CO2-uitstoot leidt en de rand jaarlijks opnieuw aangelegd moet worden.
Het FAB-mengsel is als volgt samengesteld:
14% zomertarwe Tybalt 3% Margriet
16% boekweit 3% Gierst
9% luzerne 2% Klaproos
9% Alexandrijnse klaver 2% Meisjesogen
7% Gipskruid 3% Hoofdjesgillia
6% Vlas 3% Kleine Zonnebloemen
8% Korenbloem 3% Phacelia
4% Saffloer 2% Gele Ganzebloem
6% Bolderik 2% Cosmea
Wanneer u belangstelling heeft, kunt u zich tot uiterlijk 15 maart opgeven via secretariaat@ommermarke.nl onder vermelding van de in te zaaien oppervlakte, of u dit door De Ommer Marke in wilt laten zaaien en of u CONO-melkveehouder bent.
Voorwaarden bijenlint 2023 voor CONO-melkveehouders:
– Strook van minimaal 1 meter breed, bij voorkeur 3 meter breed.
– CONO verzorgt het zaaigoed via De Ommer Marke
– Het is wenselijk dat het bijenlint zichtbaar is voor de burger
– Bewerkkosten zijn voor u eigen rekening.
– Een vergoeding van 0,25 euro per m2*
* De vergoeding vanuit CONO is voor maximaal 2000m2, is uw oppervlakte groter laat het ons a.u.b. weten bij uw aanmelding.
Navraag bij RVO wijst uit dat als subsidiegelden NIET via ANLB lopen, dat er dan gewoon eco-activiteiten op mogen worden toegepast, dus ook een kruidenrijke bufferstrook!